Najlepszy falafel

SKŁADNIKI:

• 400 g ciecierzycy
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 2 garście poszatkowanej pietruszki świeżej lub może być suszona
• 1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego
• 2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
• 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• sok z 1 cytryny
• 4 czubate łyżki mąki bezglutenowej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić pulpeciki
• smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

→ Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Odlewam na sicie i pozwalam jej przez kilka minut odciec. Ciecierzycę trzeba zblendować, żeby ją rozdrobnić. Można to zrobić blenderem ręcznym lub melakserem. Nie za grubo, nie za drobno, tak w sam raz.

→ Do melaksera wkładam ciecierzycę, obrane i pokrojone w duże kawałki cebule, czosnek, sól, papryki, sok z cytryny, skórę z niej otartą, kumin, mieloną kolendrę, pieprz i rozdrabniam na niezbyt jednorodną masę.

→ Masę przekładam do miski, dodaję poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę. Mieszam, formuję kwadratowe kotleciki i smażę.

Podaję z ryżem lub frytkami oraz surówką.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s