Ryż po chińsku – jak dobrze ugotować ryż?

dnia

Jak ugotować ryż, żeby był sypki i puchaty? To banalnie proste!

SKŁADNIKI:

• Ryż biały w ilościach – dwie garści na jedną porcję dla dorosłego człowieka

tak, garście to bardzo dobra i użyteczna miara, bo macie ją zawsze przy sobie i zawsze jest taka sama 😉 a swoją drogą ciekawostka – podobno złożone w miseczkę dwie dłonie mają dokładnie taką samą objętość jak Twój żołądek… ergo nie powinno się jeść jednorazowo więcej niż da się zmieścić w dłoniach 😉

• Olej kokosowy do smażenia
• Sól himalajska kłodawska lub morska
• Kurkuma lub przyprawa curry
• Woda w proporcji 2 części wody na 1 część ryżu

PRZYGOTOWANIE:

→ Dokładnie płuczemy ryż pod bieżącą zimną wodą

→ Roztapiamy olej kokosowy w garnku i wrzucamy do niego suchy ryż aby go podsmażyć

→ Smażymy parę minut uważając aby go nie spalić, trzeba na wyczucie – gdy ryż zacznie pachnieć i leciuteńko się brązowić wlewamy gotującą się wodę (uwaga, będzie syczeć ;)) i dosalamy

→ Gotujemy 5 minut na dużym ogniu a potem zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 10 minut (w sumie około 15 minut).

→ Po wchłonięciu całej wody przez ryż wyłączamy gaz i zostawiamy na kuchence na godzinę aby jeszcze napęczniał

→ Potem doprawiamy szczyptą kurkumy – ale dosłownie szczyptą gdyż w dużych ilościach jest gorzka i może nam zepsuć cała frajdę 😉

Potem można do ryżu też wbić jako i podsmażyć. Podawać z warzywami i sosem chińskim
ale pyszny jest także jak dodatek na przykład do falafela.

Smacznego!!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s