Sos chiński słodko-kwaśny

dnia

SKŁADNIKI:

• duża czerwona papryczka chilli (lub półtora łyżki suszonych płatków chilli)
• obrane ząbki czosnku
• 2 cm korzenia świeżego imbiru
• 80 g brązowego cukru trzcinowego (ok. 1/2 szklanki)
• 80 ml octu ryżowego (lub jabłkowego, lub białego winnego)
• 330 ml wody
• 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
• sól morska do smaku (ok 1/4 łyżeczki)

PRZYGOTOWANIE:

→ Czosnek i imbir obieramy. Papryczkę chilli, czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach (ja mrożę papryczki chilli i wtedy szybko i łatwo je ścieram na tarce). Można je również zmielić w blenderze z łyżką cukru tak, aby pozostały drobinki warzyw, absolutnie NIE na gładką masę.

→ Starte warzywa przekładamy do rondelka, dodajemy ocet, cukier, wodę oraz sól. Dokładnie mieszamy. Całość należy zagotować, zmniejszyć płomień i gotować około 3 – 4 minuty na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż rozpuści się cukier. Jeśli smak jest mało kwaśny dodajemy soku z cytryny lub dolewamy odrobinę octu. Cały czas próbujemy i w razie potrzeby dosmaczamy go odpowiednim składnikiem, według uznania.

→ W szklance mieszamy dokładnie skrobię ziemniaczaną z 3 łyżkami zimnej wody.

→ Rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną dolewamy do rondelka z gotującą się słodko – kwaśną ostrą mieszanką i mieszamy, aby nie powstał „glut”. Cały sos mieszamy łyżką, aż zgęstnieje.

→ Jeśli sos będzie za gęsty dolewamy odrobinę gorącej wody, a jeśli będzie za rzadki do dolewamy odrobinę rozpuszczonej skrobi w zimnej wodzie (nigdy nie dosypujemy skrobi, bo wyjdzie z tego jeden wielki glut).

Pasuje idealnie do każdego dania chińskiego np. do ryżu! Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s