Tofu z ciecierzycy (Birmańskie)

dnia

SKŁADNIKI:

• mąka z ciecierzycy 1 część (Jak zrobić mąkę z ciecierzycy >)
• woda 3 części
• sól himalajska, kłodawska lub morska
• szczypta kurkumy

PRZYGOTOWANIE:

→ W garnku zagotowuję 2 filiżanki wody z dodatkiem soli i kurkumy.

→ W misce dokładnie mieszam trzepaczką mąkę z cieciorki z jedną filiżanką wody i wlewam powoli do gotującej się wody intensywnie mieszając.

→ Gotuję przez kilka minut mieszając aż powstanie gęsta, ciągnąca się masa (podobna np. do polenty).

→ Przekałdam do miski a po ostygnięciu wkładam do lodówki na minimum dwie godziny.

Jest to wersja podstawowa, neutralna w smaku. Możecie pokombinować z ulubionymi przyprawami, sosem sojowym, imbirem… Tofu to idealnie nadaj się do kanapek, jako dodatek do sałatek, dań warzywnych, można go zamarynować, podobno można nawet robić z niego serniki…

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s