Najlepsze domowe frytki, przygotowane ze świeżych ziemniaków mają kilka swoich sekretów a przede wszystkim niepowtarzalny smak, którego nie doświadczycie w żadnej knajpie a tym bardziej Maku 😉 Do rzeczy…
SKŁADNIKI:
• Świeże ziemniaki
• woda
• cukier
• sól himalajska, kłodawska lub morska
• smalec (koniecznie!)
PRZYGOTOWANIE:
→ Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na frytki, nie mogą być za chudo pokrojone
→ Pokrojone frytki wrzucamy do wody z dużą ilością cukru i moczymy co najmniej pół godziny aby wypłukała się skrobia
→ Następnie frytki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i blanszujemy 1-3 minut (dzięki temu po usmażeniu będą chrupiące w środku). Po zblanszowaniu zazwyczaj zamrażam porcję frytek na później.
→ Smażymy koniecznie na SMALCU!!! (będą dzięki temu mieć niepowtarzalny i wyborny smak) nie za długo do zrumienienia
Podajemy z ulubionymi sosami, ja lubię z ketchupem i majonezem, oczywiście solimy 🙂 Smacznego!