Najlepsze domowe frytki, przepis jak przygotować i usmażyć

dnia

Najlepsze domowe frytki, przygotowane ze świeżych ziemniaków mają kilka swoich sekretów a przede wszystkim niepowtarzalny smak, którego nie doświadczycie w żadnej knajpie a tym bardziej Maku 😉 Do rzeczy…

SKŁADNIKI:
• Świeże ziemniaki
• woda
• cukier
• sól himalajska, kłodawska lub morska
• smalec (koniecznie!)

PRZYGOTOWANIE:
→ Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na frytki, nie mogą być za chudo pokrojone
→ Pokrojone frytki wrzucamy do wody z dużą ilością cukru i moczymy co najmniej pół godziny aby wypłukała się skrobia
→ Następnie frytki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i blanszujemy 1-3 minut (dzięki temu po usmażeniu będą chrupiące w środku). Po zblanszowaniu zazwyczaj zamrażam porcję frytek na później.
→ Smażymy koniecznie na SMALCU!!! (będą dzięki temu mieć niepowtarzalny i wyborny smak) nie za długo do zrumienienia

Podajemy z ulubionymi sosami, ja lubię z ketchupem i majonezem, oczywiście solimy 🙂 Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s