Chlebek bananowy

SKŁADNIKI:

• 3 lub 4 dojrzałe (najlepiej przedojrzałe) banany, rozgniecione
• pół szklanki oliwy z oliwek
• 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
• 1 jajko
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 1,5 szklanki mąki bezglutenowej

PRZYGOTOWANIE:

W dużym naczyniu wymieszać oliwę z rozgniecionymi bananami (wystarczy rozgnieść je widelcem), cukier, lekko roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s