placki z czerwonej soczewicy

SKŁADNIKI:

• soczewica czerwona 1 część
• mąka gryczana 1 cześć
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• woda
• czosnek
• sól
• przyprawy wedle uznania
• płatki drożdżowe (opcjonalnie)

PRXYGOTOWANIE:

→ Zalej soczewicę zimną wodą i odstaw na 8-12 godzin.
→ Po tym czasie przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą i umieść w kielichu blendera. Dodaj czosnek, sól, zioła, proszek do pieczenia, płatki drożdżowe (opcjonalnie) i wodę. Zmiksuj na gładką masę (około 2 minuty).
→ Przelej do miski, wsyp mąkę i dobrze wymieszaj. Dodaj dodatki i przyprawy. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
→ Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Smaż nieduże placuszki (1 placuszek = 1 spora łyżka) na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s