Paprykarz z kaszy jaglanej

dnia

SKŁADNIKI:

• włoszczyzna (może być suszona)
• koncentrat pomidorowy
• 1 – 1,5 szklanki kaszy jaglanej
• 3 cebule
• 50 ml oleju
• 3-4 pomidorowy
• sól
• czarny pieprz
• 2 łyżki słodkiej papryki
• 1 łyżeczka pikantnej papryki

PRZYGOTOWANIE:

→ Włoszczyznę gotujemy do miękkości. Gdy jest gotowa, ścieramy marchew, pietruszkę i selera na tarce na wiórki.

→ Cebule obieramy i smażymy na oleju na złoty kolor. Pomidory sparzam wrzątkiem, kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Duszę razem około 10 minut.

→ Odmierzamy 4 szklanki wywaru z gotowania warzyw. Na gotujący się wywar wrzucam kaszę i przykrywam pokrywką. Od ponownego zagotowania gotuję 5 minut, wyłączam gaz i zostawiam kasze, aby doszła i stała się sypka. Trwa to około 20 minut. Jeśli trzeba dodaję więcej kaszy, jeśli jest za mało wody, uzupełniam zimną wodą z kranu. Kasza musi być sypka.

→ W dużej misce mieszamy dokładnie kaszę z rozdrobnionymi warzywami, cebulą z pomidorami, papryką w proszku, solą, pierzem oraz koncentratem pomidorowym. Jeśli istnieje konieczność doprawiam jeszcze do smaku paprykarz dodatkowa porcja pieprzu, ja lubię, gdy jest pikantny!

Dodaj komentarz